Alla egenföretagare bör vara med i ett fackförbund

Många egenföretagare tror att fackförbund enbart kan hjälpa de som är anställda, så är dock inte fallet. Det finns många fackförbund som är öppna för egenföretagare som dessutom är mycket förmånliga att bli medlem i. Som egenföretagare bär du en större risk än vad anställda gör. Du kan inte riktigt “få sparken” på samma sätt som en anställd men du har trots allt investerat din arbetskraft och även ibland en hel del kapital i företaget.

Tips! Bli medlem i ett fackförbund för egenföretagare direkt när du startar ett företag. På så sätt har du alltid någon att vända dig till och får även ta del av många förmåner.

Genom att vara medlem i ett fackförbund som egenföretagare får du någon att vända dig till eftersom arbetet som egenföretagare ibland kan kännas ensamt och osäkert.

Egenföretagare kan inte gå med i vilket fackförbund som helst

alla-egenforetagare-borde-vara-med-i-fackforbundFackförbund är ofta specialiserade på olika yrkesområden. Det innebär att du ska bli medlem i ett fackförbund som är verksamt inom det område du driver företag. Ibland kan det vara svårt att veta vilka fackförbund som faktiskt tillåter medlemmar som är egenföretagare. För att hitta rätt fackförbund för dig som egenföretagare kan du därför ta hjälp av en jämförelsetjänst som jämför fackförbund för egenföretagare. Med hjälp av jämförelsetjänsten kan du även jämföra olika förmåner och på så sätt hitta det bästa fackförbundet för dig.

5 saker fackförbund kan hjälpa dig som egenföretagare med

Ett fackförbunds främsta uppgift är att hjälpa och stödja sina medlemmar när det gäller löner, anställningsvillkor, jämställdhet, arbetsmiljö samt hur arbetet är organiserat. Ett arbete som är minst lika viktigt för egenföretagare som för anställda. Bortsett från detta ingår det flertal andra förmåner om du som egenföretagare är medlem i ett fackförbund. Detta förmåner kan bland annat vara:

  • Inkomstförsäkring för egenföretagare
  • Hjälp med bokföring och fakturering
  • Mallar för utformande av avtal för företag
  • Möjlighet att genomföra företagsupplysning

De förmåner som fackförbundet erbjuder ingår ofta i medlemskapet, alternativt kan läggas till mot en avgift. Förmånerna kan variera beroende på vilket fackförbund du som egenföretagare väljer att bli medlem i. Inkomstförsäkring är en förmån som kan vara bra att hålla utkik efter när du ska bli medlem i ett fackförbund. Med en inkomstförsäkring kan du nämligen försäkra din inkomst mot eventuell arbetslöshet, om ditt företag exempelvis skulle gå i konkurs. Till “inkomst” räknas då både lön och eventuella utdelningar vilket kan innebära stor trygghet för dig som egenföretagare.