Inkomstförsäkring viktigt även för egen företagare

En inkomstförsäkring är ett ekonomisk skydd mot arbetslöshet som ger dig ersättning under en viss period ifall du skulle drabbas av arbetsbrist. Många egenföretagare vet inte vad en inkomstförsäkring innebär, tror att de inte kan teckna en sådan eftersom att de är just egenföretagare eller anser att de inte kommer ha användning av en sådan. Faktum är att en inkomstförsäkring är en oerhört värdefull investering, oavsett om du är anställd eller egenföretagare. Att kunna vara säker på att du har en inkomst oavsett om du har ett arbete eller inte är även väldigt betryggande.

Att driva eget företag kan vara en bergochdalbana

Drömmen om att driva eget företag är oftast betydligt mer glamourös än vad verkligheten faktiskt är. Det finns självklart väldigt många fördelar. Du är din egna chef, du kan ha flexibla arbetsdagar och förhoppningsvis sysslar du med något du verkligen brinner för. Vad många dock inte tänker på innan de startar eget företag är att det även innebär en hel del ansvar och du kommer ofta hamna i situationer som är väldigt främmande. Du måste själv ordna med alla sorters arbetsrelaterade försäkringar, är du ensam i företaget bär du allt ansvar och om du anställer folk har du även ansvar över dessa. Inkomsten kan även vara något ostabil, särskilt i ett nystartat företag, vilket kan påverka din privatekonomi. Att behöva lägga ner ett företag för att det går dåligt kan jämställas med att drabbas av arbetsbrist vilket ger dig ersättning i upp till 300 ersättningsdagar om du har en inkomstförsäkring.

A-b-i.se har pratat med en egenföretagare vars företag inte riktigt gick som han tänkt sig:

– När jag startade mitt företag hade jag en vision om att pengarna skulle börja komma in rätt snabbt. Efter att lång tid utan att ha tagit ut lön började min egna ekonomi drabbas rejält och tillslut blev jag tvungen att lägga ner företaget. Det var såklart ett stort nederlag men som tur var hade jag en inkomstförsäkring som gjorde att jag kunde få ersättning baserat på min anställning innan jag startade företaget. Ersättningen fick jag tills jag hittat ett nytt jobb och under den tiden funderade på vad jag skulle göra annorlunda om jag startar eget igen. Nu driver jag eget företag på nytt och har fortfarande en inkomstförsäkring, jag lärde mig den hårda vägen att man vet aldrig vad som händer! 

– Emil, egenföretagare

Om du är egenföretagare eller funderar på att starta eget företag bör du överväga att teckna en inkomstförsäkring. Vilken som passar bäst för dig kan du ta reda på med hjälp av tjänsten Inkomstförsäkring.se

Det kan finnas många andra fördelar med inkomstförsäkring

Att teckna en inkomstförsäkring genom ett fackförbund kan innebära många andra förmåner. Som egenföretagare kan du bland annat få:

  1. Andra försäkringar
  2. Pensionssparande
  3. Hjälp att skapa företagsavtal
  4. Affärscoaching
  5. Affärsjuridisk rådgivning

Vilka förmåner som ingår kan variera beroende på vilken inkomstförsäkring du tecknar. Det är därför bra att genomföra en jämförelse innan du skaffar en.