Låna för att komma igång med företaget

Affäridé, affärsplan, kortsiktiga planer och långsiktiga visioner. Med allt vad det innebär att starta ett nytt företag är det lätt att glömma bort det som kanske är allra viktigast. Utan finansiering så är det svårt att starta ett företag vilken bransch du än tänker vara verksam inom. Utan finansiering är det svårt att köpa in de första produkterna eller leverera de första tjänsterna. Det kan till och med vara svårt att ha råd med att lägga tid på att starta upp företaget om du inte har sparade pengar du kan använda som lön till dig själv. Finansiering kan ske exempelvis genom att långa pengar, en lösning som blir allt vanligare. Att låna pengar till ett företag är samma sak som att låna pengar utan säkerhet. Det innebär att du inte har t.ex. en bil eller hus som säkerhet för lånet.

Låna pengar och betala av med kommande intäkter

Väldigt få företag har intäkter från dag ett. Genom att låna pengar kan börja närma dig den punkt många företagare ser som en vändpunkt i företagets historia. Det är punkten där verksamhetens intäkter täcker såväl kostnader som lön till dig som ägare. Det är vid den här punkten du inte längre behöver låna pengar för att finansiera din verksamhet. Att nå den här viktiga milstolpen kan dock vara kämpigt.

lana-pengar-till-foretaget

Se till att använda dina lånade pengar på rätt sätt

När du lånar pengar för att finansiera ett företags verksamhet så är det viktigt att du använder de lånade pengarna på rätt sätt. Med rätt sätt menas sätt som bidrar till företagets framtida utveckling. Målet med dina investeringar ska alltid vara att nå den punkt där företaget är självförsörjande. Denna punkt innebär nämligen att du kan börja betala tillbaka de lånade pengarna och öka företagets resultat ytterligare genom att bli av med räntekostnader.

Att låna pengar innebär räntekostnader

Att låna pengar innebär alltid kostnader i form av ränta och eventuellt även avgifter. Har du möjlighet att finansiera ditt företag på andra sätt som inte innebär räntekostnader så bör du självklart även överväga dessa. Du bör även komma ihåg att pengar du lånar alltid ska betalas tillbaka inom den avtalade perioden. Märker du att företaget har svårt att generera tillräckligt med intäkter för att betala tillbaka lånet så är det viktigt att du kontaktar din långivare. Tillsammans kan ni försöka komma överens om en lösning som kan hjälpa dig hålla ditt företag vid liv.